Inloggen
Klantbeoordeling 9,0
Logo Karsten Campermakelaardij

Welk rijbewijs heb je nodig voor het rijden met een camper? Een B Rijbewijs, C Rijbewijs of C1 Rijbewijs?

Wanneer je een camper wilt gaan kopen is het belangrijk om te weten of je de betreffende camper wel mag besturen met jouw rijbewijs. Welke regels hiervoor gelden en welke soorten rijbewijzen er zijn legt campermakelaar Patrick in deze video uitgebreid aan je uit!

Mag ik een camper besturen met een B rijbewijs?

Over de rijbewijsregels zijn nog wel eens wat vragen en onduidelijkheden. Daarom gaan we in deze tekst en video uitleggen welke camper je mag besturen met welk rijbewijs. Want ja, er zijn heel veel campers die je mag besturen met een 'gewoon' rijbewijs B. Er zijn echter gevallen waar je een C of C1 rijbewijs nodig hebt. Dit hangt af met de "Toegestane Maximum massa" van de camper. Blijft dit gewicht op of onder de 3.500kg.? Dan heb je voldoende aan een Rijbewijs B voor het besturen van je camper. 

Het maximaal gewicht van de camper op kenteken verlagen

Nu kan het zo zijn dat de "Technische maximum massa" van de camper op bijvoorbeeld 3.850kg. of zelfs 4.000kg. staat, maar de "Toegestane maximum massa" op 3.500kg. In dit geval is de camper vaak 'terug gekeurd' of 'terug gezet' op een lagere Toegestane Maximum Massa om ervoor te zorgen dat de camper evengoed met een rijbewijs B mag worden bestuurd. Technisch kan de camper wel zwaarder beladen worden, maar volgens het kentekenbewijs is dit dan niet toegestaan. 

Let op het laadvermogen van de camper

Dit verlagen van de Toegestane Maximum Massa lijkt een goede oplossing voor mensen die alleen een rijbewijs B hebben. Zij mogen een camper met een hogere maximum massa nu toch besturen. In de praktijk betekent dit echter wel dat er vaak maar een heel klein laadvermogen overblijft. Het laadvermogen is het verschil tussen het leeggewicht van de camper en de toegestane maximum massa. Stel een camper weegt leeg 3.000kg. en de Toegestane Maximum Massa is 3.500kg. dan blijft er 500kg. over voor de belading van de camper. Dit lijkt best veel, maar hierbij moet je dus het gewicht rekenen van o.a. de bestuurder, de passagier(s), brandstof, schoon- & vuilwater, eventuele accessoires als een luifel, schotel en/of airco en dan nog belading zoals de boodschappen, inventaris, etc. Kortom, je verkijkt je hier al snel op dus dit is wel iets om goed in de gaten te houden. Als je namelijk over de Toegestane Maximum Massa heen gaat kan de camper dit in dit geval technisch wel aan, maar ben je met een B rijbewijs niet bevoegd de camper te besturen. Je bent dan ook niet verzekerd en loopt het risico op een hoge boete wanneer je wordt aangehouden.

Een zware camper besturen met een C1 rijbewijs

Als de camper die je op het oog hebt te zwaar voor je is, dan zou je ervoor kunnen kiezen om je C1 rijbewijs te halen. Je hoeft het toegestane maximum gewicht van de camper dan niet aan te laten passen en behoudt gewoon het maximale laadvermogen. Met het C1 rijbewijs mag je namelijk campers besturen tot 7.500kg. en hiermee kom je echt wel een heel eind. 

Het C1 rijbewijs is een afgeslankte variant van het C rijbewijs. Je hoeft hiervoor niet de complete chauffeursopleiding te doen, maar toch komt er nog wel een aardig stukje theorie bij kijken die je moet beheersen voordat je kunt afrijden voor je C1 rijbewijs. Dit is kennis die je in de praktijk voor het rijden met een camper niet nodig hebt. 

1x per 5 jaar medische keuring 

Een andere vereiste om je C1 Rijbewijs te behalen en te behouden is dat je één keer per vijf jaar een medische keuring ondergaat. Omdat je met dit rijbewijs grote en zware voertuigen mag besturen wil men er wel zeker van zijn dat je hiertoe lichamelijk nog altijd in staat bent. Daarom moet je zelf een "Gezondheidsverklaring" invullen waarin vragen staan over eventuele aandoeningen die van invloed kunnen zijn op je rijvermogen. Het invullen van de gezondheidsverklaring kan online via de website van het CBR. Vervolgens moet er een keuring worden uitgevoerd door een bedrijfs- of Arboarts. Als hieruit blijkt dat je nog voldoende fit bent dan wordt het rijbewijs weer voor 5 jaar verlengd. 

Met je C rijbewijs alle grote campers besturen

Zoals gezegd is het C1 rijbewijs een afgeslankte versie van het C rijbewijs. Met het C1 rijbewijs mag je voertuigen besturen tot 7.500kg. en met het C rijbewijs mag je ook voertuigen besturen die zwaarder zijn dan 7.500kg. In de praktijk kom je echter maar weinig campers tegen die zwaarder zijn dan 7.500kg. dus in de meeste gevallen kun je prima volstaan met een C1 rijbewijs.

Code 95 voor beroepsmatig vervoer

In alle bovenstaande gevallen zijn we er van uitgegaan dat je je camper voor privé doeleinden wilt besturen. Wil je met je C of C1 rijbewijs ook beroepsmatig gaan rijden en dus bijvoorbeeld aan het werk gaan als vrachtwagenchauffeur? Dan is alleen een C of C1 rijbewijs niet voldoende. Voor beroepsmatig vervoer heeft de bestuurder van een vrachtwagen een C1 of C rijbewijs nodig met een geldige code 95 toevoeging. Meer informatie over Code 95 is ook terug te vinden op de website van het CBR.

Rijden met een aanhanger achter de camper

Als je camper over een trekhaak beschikt en je wilt bijvoorbeeld de boottrailer meenemen of een aanhanger met extra spullen dan heb je een BE, C1E of CE rijbewijs nodig. Met een BE rijbewijs mag je in principe aanhangers trekken tot een maximaal gewicht tot 3.500kg. Tenzij je het rijbewijs al vóór 19 januari 2013 hebt gehaald, dan geldt er geen restrictie voor het maximum gewicht. Voorwaarde is dan dat de auto en de trekhaak de last kunnen hebben. De maximale trekhaaklast is terug te vinden in het instructieboekje van de auto of in het kentekenregister van de RDW

Met een C1E rijbewijs mag je aanhangers zwaarder dan 750kg. achter een vrachtwagen/camper trekken. Het totale maximum gewicht van de combinatie (dus max. gewicht camper + max gewicht aanhanger) mag niet boven de 12.000kg. uitkomen. Met het CE rijbewijs vervalt deze restrictie van maximaal 12.000kg. en mag je praktisch alle voertuigcombinaties besturen. 

Het kentekenbewijs van de camper: Hoe zit dat ook alweer? Wat heb je nodig voor de overschrijving?
Het kentekenbewijs van de camper is het bewijs van registratie en eigendom. Wanneer je de camper verkoopt, dan moet dit kenteken worden overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Maar wat heb je bij deze overschrijving nou precies nodig? Campermakelaar Patrick legt het in deze video uitgebreid aan je uit! Het camper kentekenbewijs is er in twee soorten Kentekenbewijzen zijn er op het moment van schrijven in twee soorten: Het 'ouderwetse' papieren kentekenbewijs en de modernere kentekencard. De kentekencard is geïntroduceerd in 2014 en alle campers die vanaf 1 januari 2014 zijn geregistreerd bij de RDW zijn dan ook voorzien van een kentekencard. Campers die zijn geregistreerd vóór 1 januari 2014 kunnen nog altijd zijn voorzien van een papieren kentekenbewijs. Is de camper geregistreerd vóór 1 januari 2014, maar bijvoorbeeld in 2018 van eigenaar gewisseld, dan is er bij het voertuig al een kentekencard aanwezig. Zo wordt het papieren kentekenbewijs langzaam uit roulatie gehaald. Een camper overschrijven met papieren kentekenbewijs Laten we beginnen met het papieren kenteken. Dit bestaat altijd uit drie delen: Kenteken deel 1 of 1A - Het VoertuigbewijsKenteken deel 2 of 1B - Het TenaamstellingsbewijsKenteken deel 3 of 2 - Het overschrijvingsbewijs. Op kenteken deel 1 of...
Hoe moet ik de camper waterpas zetten? En waarom is dit belangrijk?
Voor een optimaal leefcomfort in de camper is het belangrijk dat de camper waterpas staat. Maar hoe weet je nu welke kant van de camper er omhoog moet? In deze video geeft campermakelaar Patrick praktische tips! De camper waterpas zetten zorgt voor een comfortabel verblijf Op het moment dat je op de camperplaats of camping aankomt is het waterpas zetten van de camper één van de eerste dingen die je moet doen. Nouja, moeten.. je moet natuurlijk niets, maar het goed waterpas zetten van je camper heeft wel een aantal voordelen: Hoger leef comfortBetere nachtrustBetere werking van de koelkast Als de camper goed waterpas staat dan komt dit het leef comfort in de camper behoorlijk ten goede. Lopen over een vlakke camperbodem en dineren aan een tafel die recht staat zorgt dat het allemaal natuurlijker aanvoelt en dat je brein niet continu actief is in het 'corrigeren' van de schuinte. Daarbij is het natuurlijk ook gewoon irritant als je pen steeds van tafel rolt en spullen spontaan uit kastjes vallen als je deze opent.  Ook draagt een camper die goed waterpas staat bij aan een betere nachtrust. Wanneer de camper namelijk niet goed waterpas staat en je ligt met je...
Waar moet ik op letten bij het rijden met een camper? Praktische tips van voor een veilige reis!
Rijden met een camper is toch wel even iets anders dan rijden met een personenauto. Voordat je vertrekt is het van belang om een aantal zaken goed te controleren. Waar je zoal op moet letten voordat je met de camper vertrekt, maar ook waar je op moet letten tijdens het rijden legt campermakelaar Patrick in deze video uit. Camper controle voor vertrek: Controle buitenkant Voordat je met de camper vertrekt is het belangrijk om er eerst nog eens een rondje omheen te lopen. Controleer hierbij of de toegangsdeur, de garagedeur(-en) en serviceluiken dicht zijn en eventueel op slot. Check ook het klepje van de stroomaansluiting om te voorkomen dat deze irritant gaat wapperen tijdens het rijden.  Controleer ook of de (elektrische-) opstap bij de deur is ingeklapt. Soms gaat dit automatisch en vaak gaat er een geluidssignaal af als je dit vergeet, maar het is natuurlijk altijd goed om even te controleren. Ook checken we of de luifel goed is opgerold en als er een (automatische) schotel aanwezig is checken we ook of deze is ingeklapt. Ook deze zal in veel gevallen automatisch inklappen of een signaal geven als je wilt vertrekken en hij is niet ingeklapt maar ook hier geldt:...
Camperbanden: Waar moet je op letten voor vertrek? Praktische informatie voor een veilige reis!
Goede camperbanden zijn van essentieel belang om veilig met de camper te kunnen rijden. In deze video legt campermakelaar Patrick uit wat het belang is van goede camper banden en waar je zoal op moet letten. Goede camperbanden voor een veilige en comfortabele reis Het belang van goede camperbanden kunnen we niet vaak genoeg benadrukken. Maar wat zijn goede camperbanden? En wat moet je bij de camper banden controleren voordat je met de camper op reis gaat? Daar gaan we je in deze video en tekst een antwoord op geven.  Verschillende soorten camper banden Om te beginnen heb je bij de camper net als bij de gewone personenauto een onderscheid in zomerbanden, winterbanden en all season banden. Waar je voor kiest is natuurlijk geheel afhankelijk van de momenten waarop je de camper gebruikt. Ga je alleen in de zomer met de camper op vakantie en staat hij in de winter stil? Of vertrek je dan naar het zonnige zuiden en vermijd je winterse omstandigheden? Dan is het natuurlijk simpel en ga je voor zomerbanden. Maar als je zowel in de zomer als in de winter met je camper op pad gaat dan kan de keuze voor all season banden voor de hand...

Meer video’s en tips

Instructievideo's

Instructievideo's

Uitleg over alle accessoires!

Instructie video's over de werking van de combiketel, de koelkast, de gasinstallatie, het cassettetoilet, etc...

Bekijk
Het Caravan ABC

Het Camper A-B-C

Accessoires op alfabetische volgorde

Van airco tot zonnepaneel, in ons camper A-B-C staat een geschreven uitleg over iedere accessoire.

Lees meer
Koop & Verkoop tips

Koop & Verkoop tips

Tips voor succesvol en veilig handelen!

Video's over succesvol kopen en verkopen van je camper, het kentekenbewijs, veilige betaling en meer!

Bekijk