Inloggen
Klantbeoordeling 9,0
Logo Karsten Campermakelaardij

Hoe moet ik de camper waterpas zetten? En waarom is dit belangrijk?

Voor een optimaal leefcomfort in de camper is het belangrijk dat de camper waterpas staat. Maar hoe weet je nu welke kant van de camper er omhoog moet? In deze video geeft campermakelaar Patrick praktische tips!

De camper waterpas zetten zorgt voor een comfortabel verblijf

Op het moment dat je op de camperplaats of camping aankomt is het waterpas zetten van de camper één van de eerste dingen die je moet doen. Nouja, moeten.. je moet natuurlijk niets, maar het goed waterpas zetten van je camper heeft wel een aantal voordelen:

  • Hoger leef comfort
  • Betere nachtrust
  • Betere werking van de koelkast

Als de camper goed waterpas staat dan komt dit het leef comfort in de camper behoorlijk ten goede. Lopen over een vlakke camperbodem en dineren aan een tafel die recht staat zorgt dat het allemaal natuurlijker aanvoelt en dat je brein niet continu actief is in het 'corrigeren' van de schuinte. Daarbij is het natuurlijk ook gewoon irritant als je pen steeds van tafel rolt en spullen spontaan uit kastjes vallen als je deze opent. 

Ook draagt een camper die goed waterpas staat bij aan een betere nachtrust. Wanneer de camper namelijk niet goed waterpas staat en je ligt met je hoofd schuin naar beneden dan kan dit er voor zorgen dat het bloed in je lichaam meer naar je hoofd stroomt, wat kan resulteren in vervelende hoofdpijn. Tot slot kan scheefstand van de camper zorgen voor een mindere werking van de absorptiekoelkast. Deze behaalt zijn maximale koelcapaciteit als de camper goed waterpas staat. Heeft jouw camper een compressorkoelkast dan zal je hier minder last van hebben.

Waarmee zet je de camper waterpas?

Redenen genoeg dus om de camper bij aankomst gelijk even waterpas te zetten. Maar hoe pak je dat aan? Allereerst heb je een waterpas nodig om vast te kunnen stellen welke kant van de camper omhoog gebracht moet worden. Dit kan een echte waterpas zijn, maar je kunt ook gebruik maken van een waterpas app op je mobiele telefoon. Heb je deze beiden niet voor handen? Dan kan een kopje, glas of plastic bekertje met randen ook uitkomst bieden. Vul de beker tot de rand met water en je ziet precies naar welke kant de camper scheef staat. Om de camper vervolgens recht te zetten kun je gebruik maken van speciale oprijblokken. 

Hoe bepaal je bij welk wiel je moet beginnen?

Om te bepalen bij welk wiel je begint met het waterpas stellen van de camper leg je allereerst de waterpas in de breedte neer op de vloer van de camper. Zo kun je vast stellen of de linkerkant of de rechterkant omhoog gebracht moet worden. Dit kunnen we aflezen op de waterpas en als je twijfelt pak je gewoon één kant van de waterpas en haal je die omhoog om te zien of de luchtbel dan wel in het midden terecht komt. In onze video moet de rechterkant van de camper omhoog gebracht worden om in de breedte waterpas te staan. 

Vervolgens leg je de waterpas in de lengte van de camper neer om vast te stellen of de voorkant of de achterkant van de camper omhoog moet. In het voorbeeld in onze video moet de voorkant van de camper omhoog gebracht worden. Dit betekent dat je begint met met het plaatsen van een oprijblok bij het rechter voorwiel van de camper. 

Eerst de camper in de breedte waterpas zetten...

Door een oprijblok bij het rechter voorwiel te plaatsen kan je nu voorzichtig het oprijblok oprijden. Het maakt in de praktijk niet veel uit of je vooruit of achteruit het oprijblok oprijdt dus bekijk even wat het beste past bij de situatie. Let erop dat het oprijblok zo veel mogelijk in het midden van het loopvlak van de band ligt. Dit zorgt ervoor dat de camper goed stabiel op het oprijblok staat. Terwijl je de camper voorzichtig het oprijblok oprijdt kun je de waterpas in de breedte op de camperbodem laten liggen. Zo kun je bij iedere 'trede' omhoog even controleren of je al waterpas staat. Staat de camper in de breedte waterpas? Dan is het tijd om het tweede oprijblok te plaatsen. 

Vervolgens de camper in de lengte waterpas zetten

Het verschil tussen links en rechts is nu opgeheven, dus is het zaak om de camper in zijn geheel nog wat omhoog te brengen zodat je ook in de lengte waterpas staat. Dit doe je door het tweede oprijblok bij het linker voorwiel neer te leggen. De waterpas draai je een kwartslag zodat deze in de lengterichting op de camperbodem ligt en vervolgens ga je weer voorzichtig verder met het oprijden van de oprijblokken. Ook nu kijk je bij iedere trede omhoog even of je al ver genoeg bent. Moet je een grote hoogte overbruggen? Zorg dan dat je oprijblokken de juiste hoogte hebben en let ook goed op dat je niet te ver doorrijdt. Als je dit namelijk wel doet rij je als het ware het blok weer af en 'val' je in één keer een stuk naar beneden. Het kan daarom helpen om iemand te vragen je te assisteren. Diegene kan jou dan aanwijzingen geven terwijl jij voorzichtig de blokken oprijdt. 

Is de voorkant ook ver genoeg omhoog gekomen? Top! Als het goed is staat de camper nu geheel waterpas. Je kunt de camper uitzetten en in zijn versnelling laten staan en ook de handrem goed aantrekken. De camper zal dan in de gewenste positie compleet waterpas blijven staan en jij kan lekker gaan genieten!

Welk rijbewijs heb je nodig voor het rijden met een camper? Een B Rijbewijs, C Rijbewijs of C1 Rijbewijs?
Wanneer je een camper wilt gaan kopen is het belangrijk om te weten of je de betreffende camper wel mag besturen met jouw rijbewijs. Welke regels hiervoor gelden en welke soorten rijbewijzen er zijn legt campermakelaar Patrick in deze video uitgebreid aan je uit! Mag ik een camper besturen met een B rijbewijs? Over de rijbewijsregels zijn nog wel eens wat vragen en onduidelijkheden. Daarom gaan we in deze tekst en video uitleggen welke camper je mag besturen met welk rijbewijs. Want ja, er zijn heel veel campers die je mag besturen met een 'gewoon' rijbewijs B. Er zijn echter gevallen waar je een C of C1 rijbewijs nodig hebt. Dit hangt af met de "Toegestane Maximum massa" van de camper. Blijft dit gewicht op of onder de 3.500kg.? Dan heb je voldoende aan een Rijbewijs B voor het besturen van je camper.  Het maximaal gewicht van de camper op kenteken verlagen Nu kan het zo zijn dat de "Technische maximum massa" van de camper op bijvoorbeeld 3.850kg. of zelfs 4.000kg. staat, maar de "Toegestane maximum massa" op 3.500kg. In dit geval is de camper vaak 'terug gekeurd' of 'terug gezet' op een lagere Toegestane Maximum Massa om ervoor te zorgen...
Het kentekenbewijs van de camper: Hoe zit dat ook alweer? Wat heb je nodig voor de overschrijving?
Het kentekenbewijs van de camper is het bewijs van registratie en eigendom. Wanneer je de camper verkoopt, dan moet dit kenteken worden overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Maar wat heb je bij deze overschrijving nou precies nodig? Campermakelaar Patrick legt het in deze video uitgebreid aan je uit! Het camper kentekenbewijs is er in twee soorten Kentekenbewijzen zijn er op het moment van schrijven in twee soorten: Het 'ouderwetse' papieren kentekenbewijs en de modernere kentekencard. De kentekencard is geïntroduceerd in 2014 en alle campers die vanaf 1 januari 2014 zijn geregistreerd bij de RDW zijn dan ook voorzien van een kentekencard. Campers die zijn geregistreerd vóór 1 januari 2014 kunnen nog altijd zijn voorzien van een papieren kentekenbewijs. Is de camper geregistreerd vóór 1 januari 2014, maar bijvoorbeeld in 2018 van eigenaar gewisseld, dan is er bij het voertuig al een kentekencard aanwezig. Zo wordt het papieren kentekenbewijs langzaam uit roulatie gehaald. Een camper overschrijven met papieren kentekenbewijs Laten we beginnen met het papieren kenteken. Dit bestaat altijd uit drie delen: Kenteken deel 1 of 1A - Het VoertuigbewijsKenteken deel 2 of 1B - Het TenaamstellingsbewijsKenteken deel 3 of 2 - Het overschrijvingsbewijs. Op kenteken deel 1 of...
Waar moet ik op letten bij het rijden met een camper? Praktische tips van voor een veilige reis!
Rijden met een camper is toch wel even iets anders dan rijden met een personenauto. Voordat je vertrekt is het van belang om een aantal zaken goed te controleren. Waar je zoal op moet letten voordat je met de camper vertrekt, maar ook waar je op moet letten tijdens het rijden legt campermakelaar Patrick in deze video uit. Camper controle voor vertrek: Controle buitenkant Voordat je met de camper vertrekt is het belangrijk om er eerst nog eens een rondje omheen te lopen. Controleer hierbij of de toegangsdeur, de garagedeur(-en) en serviceluiken dicht zijn en eventueel op slot. Check ook het klepje van de stroomaansluiting om te voorkomen dat deze irritant gaat wapperen tijdens het rijden.  Controleer ook of de (elektrische-) opstap bij de deur is ingeklapt. Soms gaat dit automatisch en vaak gaat er een geluidssignaal af als je dit vergeet, maar het is natuurlijk altijd goed om even te controleren. Ook checken we of de luifel goed is opgerold en als er een (automatische) schotel aanwezig is checken we ook of deze is ingeklapt. Ook deze zal in veel gevallen automatisch inklappen of een signaal geven als je wilt vertrekken en hij is niet ingeklapt maar ook hier geldt:...
Camperbanden: Waar moet je op letten voor vertrek? Praktische informatie voor een veilige reis!
Goede camperbanden zijn van essentieel belang om veilig met de camper te kunnen rijden. In deze video legt campermakelaar Patrick uit wat het belang is van goede camper banden en waar je zoal op moet letten. Goede camperbanden voor een veilige en comfortabele reis Het belang van goede camperbanden kunnen we niet vaak genoeg benadrukken. Maar wat zijn goede camperbanden? En wat moet je bij de camper banden controleren voordat je met de camper op reis gaat? Daar gaan we je in deze video en tekst een antwoord op geven.  Verschillende soorten camper banden Om te beginnen heb je bij de camper net als bij de gewone personenauto een onderscheid in zomerbanden, winterbanden en all season banden. Waar je voor kiest is natuurlijk geheel afhankelijk van de momenten waarop je de camper gebruikt. Ga je alleen in de zomer met de camper op vakantie en staat hij in de winter stil? Of vertrek je dan naar het zonnige zuiden en vermijd je winterse omstandigheden? Dan is het natuurlijk simpel en ga je voor zomerbanden. Maar als je zowel in de zomer als in de winter met je camper op pad gaat dan kan de keuze voor all season banden voor de hand...

Meer video’s en tips

Instructievideo's

Instructievideo's

Uitleg over alle accessoires!

Instructie video's over de werking van de combiketel, de koelkast, de gasinstallatie, het cassettetoilet, etc...

Bekijk
Het Caravan ABC

Het Camper A-B-C

Accessoires op alfabetische volgorde

Van airco tot zonnepaneel, in ons camper A-B-C staat een geschreven uitleg over iedere accessoire.

Lees meer
Koop & Verkoop tips

Koop & Verkoop tips

Tips voor succesvol en veilig handelen!

Video's over succesvol kopen en verkopen van je camper, het kentekenbewijs, veilige betaling en meer!

Bekijk