Inloggen
Klantbeoordeling 9,0
Logo Karsten Campermakelaardij

Waar moet ik op letten bij het rijden met een camper? Praktische tips van voor een veilige reis!

Rijden met een camper is toch wel even iets anders dan rijden met een personenauto. Voordat je vertrekt is het van belang om een aantal zaken goed te controleren. Waar je zoal op moet letten voordat je met de camper vertrekt, maar ook waar je op moet letten tijdens het rijden legt campermakelaar Patrick in deze video uit.

Camper controle voor vertrek: Controle buitenkant

Voordat je met de camper vertrekt is het belangrijk om er eerst nog eens een rondje omheen te lopen. Controleer hierbij of de toegangsdeur, de garagedeur(-en) en serviceluiken dicht zijn en eventueel op slot. Check ook het klepje van de stroomaansluiting om te voorkomen dat deze irritant gaat wapperen tijdens het rijden. 

Controleer ook of de (elektrische-) opstap bij de deur is ingeklapt. Soms gaat dit automatisch en vaak gaat er een geluidssignaal af als je dit vergeet, maar het is natuurlijk altijd goed om even te controleren. Ook checken we of de luifel goed is opgerold en als er een (automatische) schotel aanwezig is checken we ook of deze is ingeklapt. Ook deze zal in veel gevallen automatisch inklappen of een signaal geven als je wilt vertrekken en hij is niet ingeklapt maar ook hier geldt: better safe than sorry. 

Controleer ook of je de watertank dop goed hebt afgesloten. Het gebeurd nog vrij vaak dat mensen deze onderweg verliezen. Het is niet een hele grote kostenpost, maar toch vervelend als je de dop verliest. 

Camper controle voor vertrek: Controle binnen

Als we onszelf ervan verzekerd hebben dat we buiten alles goed hebben gecontroleerd vervolgen we de controle binnen in de camper. Ook hier zijn er verschillende zaken die even de verdienen voordat we daadwerkelijk gaan rijden. Allereerst kijken we even rond of we geen losse spullen op tafels, het aanrecht of op andere plekken zien waar het eenvoudig kan gaan schuiven of vallen tijdens het rijden. Deze spullen ruimen we op in de daarvoor bestemde kastjes. 

Controleer ook of alle kastjes vergrendeld zijn, zowel de bovenkastjes als de keukenkastjes en de bestekladen. Het is irritant als deze tijdens het rijden gaan klapperen en de spullen kunnen ook beschadigen. Zeker als er van alles uitvalt. Dit geldt natuurlijk ook voor de deur van de koelkast, zorg dat deze in zijn vergrendeling zit. 

Check ook alle ramen even. Zorg dat alle raamboompjes netjes vergrendeld zijn zodat er tijdens het rijden geen ramen open kunnen waaien. Hetzelfde geldt voor de dakluiken. Als je deze vergeet te vergrendelen kunnen ze tijdens het rijden open waaien met alle nare gevolgen van dien. Dit kan niet alleen schade aan de camper veroorzaken, maar ook levensgevaarlijke situaties voor mede weggebruikers dus dit is belangrijk. Controleer ook de ramen en luiken in de toiletruimte en vergrendel dan ook gelijk even de douchewand/douchedeur indien aanwezig. 

Als er een TV aan boord is, controleer dan even of die goed vast staat of dat de TV steun waaraan de TV is bevestigd in zijn vergrendeling zit zodat deze niet kan gaan zwaaien in bochten. Ook dit kan vervelende beschadigingen opleveren en is bovendien irritant. Tijdens het rijden raden we ook aan om alle rollo's (hor & verduistering) omhoog te doen. Zo zijn de veren van spanning en kunnen ze niet tijdens het rijden ongecontroleerd omhoog schieten. Is dit alles gecontroleerd? Dan zijn we gereed voor vertrek!

De juiste zitpositie voor het rijden met de camper

Als je jezelf ervan hebt overtuigd dat je alle spullen goed hebt opgeborgen en alles verder goed is afgesloten voor vertrek dan kun je in principe gaan rijden. Omdat je met een camper vaak lang onderweg bent is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een comfortabele zithouding hebt. Neem daarom plaats achter het stuur en stel allereerst de stoel in op de juiste afstand. Dit is de afstand waarbij je goed bij de pedalen kan en het stuur comfortabel kunt vasthouden. Vervolgens is het belangrijk om de buitenspiegels van de camper goed af te stellen. Zorg ervoor dat je goed langs de camper kunt kijken en dat je dode hoek zo klein mogelijk is. De binnenspiegel is bij de meeste campers niet aanwezig of hij is er wel maar je kunt er niets in zien. Er zijn ook campers waar je wel iets kunt zin in de binnenspiegels en dan is het natuurlijk belangrijk om ook de binnenspiegel goed af te stellen. 

Hou bij het rijden rekening met de lengte, breedte en het gewicht van de camper!

Andere zaken om bij het rijden met de camper rekening mee te houden zijn natuurlijk de afmetingen van de camper. De camper is meestal langer én breder dan je normale personenauto en hier moet je tijdens het rijden wel goed op letten. Doordat de camper langer en breder is, is de camper natuurlijk ook zwaarder en dit zorgt ervoor dat de camper een langere remweg heeft. Dit betekent dat je meer afstand moet houden van je voorganger zodat je altijd op tijd kunt remmen. 

Heb je een camper met een alkoof? Let er dan ook op dat deze boven je cabine aan de voorzijde en de zijkanten nog wel wat kan uitsteken. Overigens geldt ook voor campers zonder alkoof natuurlijk dat ze hoger zijn dan een gewone personenauto. Dit kan in situaties met bijvoorbeeld een uitstekend balkon of een verkeersbord op de hoek van een krappe straat nog best wel voor spannende situaties zorgen. Als je hierbij niet goed oplet kan de camper beschadigen en dat willen we natuurlijk voorkomen. 

Denk om de oversteek achter de as van de camper!  

Dan is er bij de camper ook nog zoiets als de oversteek van de camper achter de achterste as. Dit is het deel waar meestal de garage zit en dit gedeelte zwenkt uit bij het maken van een bocht. Als je een camper hebt met een grote oversteek achter de as, dan is dit wel iets om rekening mee te houden. Dit betekent dat als je een bocht rechtsaf maakt dat de camper aan de achterkant naar links uitzwenkt. Wees dus alert en kijk goed in beide buitenspiegels om te voorkomen dat je met de uitzwenkende achterkant een obstakel raakt. 

Noteer de camper afmetingen en plak dit op een zichtbare plek

Het is aan te raden om informatie over de afmetingen en het gewicht van de camper op een briefje te noteren en deze op een goed zichtbare plek in de cabine van de camper te plaatsen. Bijvoorbeeld op het dashboard of achter de zonneklep. Als je hierop overzichtelijk de lengte, de breedte, de hoogte en het maximum gewicht noteert dan kan je bij twijfel altijd even snel spieken. In één oogopslag kun je dan controleren of je wel onder dat viaduct met een maximale doorrijhoogte van 2.80mtr. door kunt rijden. 

Denk bij belading om het maximale gewicht van de camper 

Een laatste punt om in de gaten te houden voordat je met de camper gaat rijden is natuurlijk het gewicht. Een camper heeft van zichzelf een leeg gewicht en een toegestane maximum massa. Het verschil tussen deze twee is het laadvermogen. Binnen dat laadvermogen moet je alles rekenen wat je nog aan de camper toevoegt, van accessoires zoals een luifel of schotel tot brandstof, de boodschappen en je kampeerinventaris. Maar ook jij als bestuurder en je passagiers tellen mee. Al met al loopt dit gewicht dus al behoorlijk snel op en als je de camper te zwaar belaadt, dan kan dit zorgen voor onveilige situaties. Daarnaast ben je officieel niet verzekerd als de camper overbeladen is en je loopt ook risico op hoge boetes als je staande wordt gehouden. 

Kortom, het is beter om dit serieus te nemen en hier goed op te letten. Rij daarom eens met de beladen camper langs een weegbrug bij bijvoorbeeld de milieu straat of een metaalhandelaar om te zien hoe zwaar de camper daadwerkelijk is. 

Welk rijbewijs heb je nodig voor het rijden met een camper? Een B Rijbewijs, C Rijbewijs of C1 Rijbewijs?
Wanneer je een camper wilt gaan kopen is het belangrijk om te weten of je de betreffende camper wel mag besturen met jouw rijbewijs. Welke regels hiervoor gelden en welke soorten rijbewijzen er zijn legt campermakelaar Patrick in deze video uitgebreid aan je uit! Mag ik een camper besturen met een B rijbewijs? Over de rijbewijsregels zijn nog wel eens wat vragen en onduidelijkheden. Daarom gaan we in deze tekst en video uitleggen welke camper je mag besturen met welk rijbewijs. Want ja, er zijn heel veel campers die je mag besturen met een 'gewoon' rijbewijs B. Er zijn echter gevallen waar je een C of C1 rijbewijs nodig hebt. Dit hangt af met de "Toegestane Maximum massa" van de camper. Blijft dit gewicht op of onder de 3.500kg.? Dan heb je voldoende aan een Rijbewijs B voor het besturen van je camper.  Het maximaal gewicht van de camper op kenteken verlagen Nu kan het zo zijn dat de "Technische maximum massa" van de camper op bijvoorbeeld 3.850kg. of zelfs 4.000kg. staat, maar de "Toegestane maximum massa" op 3.500kg. In dit geval is de camper vaak 'terug gekeurd' of 'terug gezet' op een lagere Toegestane Maximum Massa om ervoor te zorgen...
Het kentekenbewijs van de camper: Hoe zit dat ook alweer? Wat heb je nodig voor de overschrijving?
Het kentekenbewijs van de camper is het bewijs van registratie en eigendom. Wanneer je de camper verkoopt, dan moet dit kenteken worden overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Maar wat heb je bij deze overschrijving nou precies nodig? Campermakelaar Patrick legt het in deze video uitgebreid aan je uit! Het camper kentekenbewijs is er in twee soorten Kentekenbewijzen zijn er op het moment van schrijven in twee soorten: Het 'ouderwetse' papieren kentekenbewijs en de modernere kentekencard. De kentekencard is geïntroduceerd in 2014 en alle campers die vanaf 1 januari 2014 zijn geregistreerd bij de RDW zijn dan ook voorzien van een kentekencard. Campers die zijn geregistreerd vóór 1 januari 2014 kunnen nog altijd zijn voorzien van een papieren kentekenbewijs. Is de camper geregistreerd vóór 1 januari 2014, maar bijvoorbeeld in 2018 van eigenaar gewisseld, dan is er bij het voertuig al een kentekencard aanwezig. Zo wordt het papieren kentekenbewijs langzaam uit roulatie gehaald. Een camper overschrijven met papieren kentekenbewijs Laten we beginnen met het papieren kenteken. Dit bestaat altijd uit drie delen: Kenteken deel 1 of 1A - Het VoertuigbewijsKenteken deel 2 of 1B - Het TenaamstellingsbewijsKenteken deel 3 of 2 - Het overschrijvingsbewijs. Op kenteken deel 1 of...
Hoe moet ik de camper waterpas zetten? En waarom is dit belangrijk?
Voor een optimaal leefcomfort in de camper is het belangrijk dat de camper waterpas staat. Maar hoe weet je nu welke kant van de camper er omhoog moet? In deze video geeft campermakelaar Patrick praktische tips! De camper waterpas zetten zorgt voor een comfortabel verblijf Op het moment dat je op de camperplaats of camping aankomt is het waterpas zetten van de camper één van de eerste dingen die je moet doen. Nouja, moeten.. je moet natuurlijk niets, maar het goed waterpas zetten van je camper heeft wel een aantal voordelen: Hoger leef comfortBetere nachtrustBetere werking van de koelkast Als de camper goed waterpas staat dan komt dit het leef comfort in de camper behoorlijk ten goede. Lopen over een vlakke camperbodem en dineren aan een tafel die recht staat zorgt dat het allemaal natuurlijker aanvoelt en dat je brein niet continu actief is in het 'corrigeren' van de schuinte. Daarbij is het natuurlijk ook gewoon irritant als je pen steeds van tafel rolt en spullen spontaan uit kastjes vallen als je deze opent.  Ook draagt een camper die goed waterpas staat bij aan een betere nachtrust. Wanneer de camper namelijk niet goed waterpas staat en je ligt met je...
Camperbanden: Waar moet je op letten voor vertrek? Praktische informatie voor een veilige reis!
Goede camperbanden zijn van essentieel belang om veilig met de camper te kunnen rijden. In deze video legt campermakelaar Patrick uit wat het belang is van goede camper banden en waar je zoal op moet letten. Goede camperbanden voor een veilige en comfortabele reis Het belang van goede camperbanden kunnen we niet vaak genoeg benadrukken. Maar wat zijn goede camperbanden? En wat moet je bij de camper banden controleren voordat je met de camper op reis gaat? Daar gaan we je in deze video en tekst een antwoord op geven.  Verschillende soorten camper banden Om te beginnen heb je bij de camper net als bij de gewone personenauto een onderscheid in zomerbanden, winterbanden en all season banden. Waar je voor kiest is natuurlijk geheel afhankelijk van de momenten waarop je de camper gebruikt. Ga je alleen in de zomer met de camper op vakantie en staat hij in de winter stil? Of vertrek je dan naar het zonnige zuiden en vermijd je winterse omstandigheden? Dan is het natuurlijk simpel en ga je voor zomerbanden. Maar als je zowel in de zomer als in de winter met je camper op pad gaat dan kan de keuze voor all season banden voor de hand...

Meer video’s en tips

Instructievideo's

Instructievideo's

Uitleg over alle accessoires!

Instructie video's over de werking van de combiketel, de koelkast, de gasinstallatie, het cassettetoilet, etc...

Bekijk
Het Caravan ABC

Het Camper A-B-C

Accessoires op alfabetische volgorde

Van airco tot zonnepaneel, in ons camper A-B-C staat een geschreven uitleg over iedere accessoire.

Lees meer
Koop & Verkoop tips

Koop & Verkoop tips

Tips voor succesvol en veilig handelen!

Video's over succesvol kopen en verkopen van je camper, het kentekenbewijs, veilige betaling en meer!

Bekijk