Inloggen
Klantbeoordeling 9,0
Logo Karsten Campermakelaardij

Hoe werkt de elektrische installatie in de camper? Uitgebreide uitleg en demonstratie van verschillende bedieningspanelen!

De meeste campers zijn uitgevoerd met een vrij uitgebreide elektrische installatie. Die elektrische installatie is over het algemeen te bedienen met een bedieningspaneel, waarbij je verschillende onderdelen kunt in en uitschakelen. In deze video legt campermakelaar Patrick uit hoe je de camper aansluit op een externe stroomvoorziening, waar die stroom voor nodig is en hoe verschillende bedieningspanelen werken.

TWEE SOORTEN STROOM/SPANNING IN DE CAMPER, HOE ZIT DAT?

In de camper zijn eigenlijk twee soorten stroomvoorzieningen aanwezig, namelijk de 230 volt stroomvoorziening en de 12 volt stroomvoorziening. De 12 volt stroomvoorziening haalt zijn spanning uit de huishoudaccu óf uit de omvormer indien die is aangesloten op een externe stroombron. De omvormer zit namelijk aangesloten op de 230 volt stroomvoorziening en deze werkt op het moment dat de camper aan de stroompaal op de camping of het stopcontact thuis staat. Een term die nog wel eens voor de externe stroomaansluiting wordt gebruikt is afkomstig uit de scheepvaart: We nomen dit namelijk ook wel "walstroom".

HOE WERKT DE 12 VOLT STROOMVOORZIENING IN DE CAMPER?

Over het algemeen zijn er in een camper altijd twee of meer accu's aanwezig. Een startaccu voor de motor, die alleen stroom levert voor het starten van de motor en aan alles in de cabine. Daarnaast is/zijn er nog één of meerdere huishoudaccu's in de camper aanwezig. Dankzij deze huishoudaccu's is het mogelijk om alle 12 volt apparatuur in de camper te gebruiken zonder dat de camper staat aangesloten op een externe stroomvoorziening. Dit maakt dat je met een camper 'vrij' kunt staan of 'off grid' 'selfsupporting' kan zijn. 

WAT WERKT ER OP DE 12 VOLT HUISHOUDACCU?

Maar wat werkt er dan allemaal op die 12 volt huishoudaccu? Over het algemeen werkt de verlichting in het leefgedeelte van de camper op 12 volt. Bij de nieuwste campers is vaak LED verlichting aanwezig, die erg energiezuinig is. Bij iets minder nieuwe campers zien we vaak nog 12 volt halogeen lampjes. Verder werkt de waterpomp ook op 12 volt, zodat je ook het watersysteem kunt gebruiken via de huishoudaccu. Beschikt de camper over een compressorkoelkast? Dan kan deze ook functioneren op de 12 volt huishoudaccu. Een absorptiekoelkast daarentegen gebruikt zoveel stroom dat deze over het algemeen alleen op 12 volt werkt tijdens het rijden. Hij krijgt dan stroom vanaf de dynamo van de auto en bij stilstand zonder externe stroomvoorziening wordt de absorptiekoelkast meestal op gas gebruikt. Als er een televisie in de camper aanwezig is, dan kan het zijn dat deze ook op 12 volt werkt. Er zijn namelijk speciale 12 volt televisies op de markt voor gebruik in campers. Ook een eventueel aanwezige automatische schotel of automatische luifel werkt op de 12 volt huishoudaccu. 

WAT WERKT ER OP 230 VOLT IN DE CAMPER?

In de camper zijn ook voorzieningen die werken op 230 volt, zoals bijvoorbeeld de zojuist genoemde absorptiekoelkast. De boiler in de camper werkt meestal op gas, maar er zijn ook uitvoeringen die ook op elektriciteit kunnen worden gebruikt. Deze functioneren dan op 230 volt. Als de camper is voorzien van een dak airco of een bank airco, dan werkt deze ook op 230 volt. Tot slot is er nog de omvormer die van 230 volt 12 volt maakt. Deze werkt dus ook op 230 volt en op het moment dat de camper aan de externe 230 volt stroomvoorziening is aangesloten zal de omvormer de huishoudaccu bijladen en zorgen voor de 12 volt voorziening in de camper. Tot slot heb je natuurlijk 230 volt stroom nodig om gebruik te kunnen maken van de stopcontacten in de camper voor bijvoorbeeld je koffiezetapparaat. 

DE CAMPER AANSLUITEN OP DE EXTERNE 230 VOLT STROOMVOORZIENING 

Voor het aansluiten van de camper op de externe 230 volt stroomvoorziening is er meestal in de zijwand een speciale CEE-aansluitdoos aanwezig. Deze aansluiting kan ook zijn weggewerkt onder de camper, in de garage of in een speciaal serviceluik waar alle nutsvoorzieningen zijn samengebracht. De CEE-aansluitdoos beschikt over 3 pinnen: Een plus, min en aarde pin. Om deze contactdoos met de 230 volt aansluiting op de camping te verbinden heb je een CEE-aansluitkabel nodig waar dezelfde (blauwe) CEE-stekkers aan zitten.

EERST DE KABEL IN DE CAMPER, DAN PAS IN DE STROOMPAAL

Wanneer we de camper aansluiten op de stroomvoorziening doen we altijd eerst de kabel met de CEE-stekker in de contactdoos van de camper. Op deze manier kunnen we met de kabel richting de aansluiting op de camping lopen, zonder dat hier al 230 volt spanning op staat. Dit is dus de meest veilige manier en zo beperk je het risico om een stroomschok te krijgen. De meeste campings in Nederland en Europa zijn voorzien van een CEE-aansluiting en hier kun je dan ook probleemloos je CEE-stekker inpluggen. Er zijn ook campings waar de stroomkast is voorzien van ‘normale’ stopcontacten zoals we die ook thuis kennen. Hier zijn speciale CEE-verloopstekkers op de markt, welke ook wel ‘Frans verloop’ worden genoemd. Deze zijn natuurlijk ook handig om te hebben als je de camper thuis voor de deur alvast aan de stroom wil zetten.

Gebruik je een Haspel? Rol deze dan volledig af!

Als je de camper aan de externe stroomvoorziening verbind door middel van een kabelhaspel, dan is het belangrijk dat je de haspel volledig afrolt voordat je stroom gaat verbruiken. Als je de haspel namelijk opgerold laat staan en er gaat stroom doorheen lopen kan hier een spoel werking optreden waardoor de haspel erg heet wordt met eventueel kortsluiting tot gevolg. Altijd volledig afrollen dus, ook als je maar een klein stukje van de kabel nodig hebt. 

Hoe werkt het elektrische bedieningspaneel van de camper?

Nu de camper door middel van de kabel met CEE aansluiting is aangesloten op de externe 230 volt stroomvoorziening is er 230 volt beschikbaar in de camper. Je kunt dit op het display of bedieningspaneel vaak zien aan een brandend lampje bij een symbool van een stekker. Dit betekent dat de camper aan de externe stroomvoorziening is aangesloten en dat de accu wordt bijgeladen. 

Op het bedieningspaneel komen we verder nog verschillende knoppen tegen. Meestal zien we op het bedieningspaneel de volgende opties:

  • een hoofdschakelaar om de complete stroomvoorziening in de camper aan of uit te zetten.
  • een aparte schakelaar voor het activeren van de groep waar alle verlichting op is aangesloten. 
  • een aan- en uitschakelaar voor de waterpomp 
  • een aan- en uitschakelaar voor de buitenlamp
  • een knop voor het aflezen van de accuspanning van de huishoudaccu en/of startaccu
  • een knop voor het aflezen van het waterniveau in de schoon- en of vuilwatertank
  • een knop voor het aflezen van de binnen- en/of buitentemperatuur

In de video laat campermakelaar Patrick 3 verschillende bedieningspanelen zien en hier kun je dan ook zien welke symbolen er bij de verschillende knoppen horen. 

Zonnepanelen op de camper, heeft dat zin?

We zien steeds vaker campers die zijn uitgerust met zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn bedoeld om de huishoudaccu bij te laden als men langere tijd off grid wil kamperen. Dit kan handig zijn, maar is niet altijd noodzakelijk. Om vast te stellen of zonnepanelen voor jou een (noodzakelijke) oplossing zijn moeten we rekening houden met 2 factoren:

  1. Hoe lang wil je op één plek stilstaan?
  2. Hoeveel stroom verbruik je in die periode?

De eerste vraag is dus of je echt van plan bent om langere tijd op één plek stil te staan. Met een camper ben je namelijk meestal op doorreis en tijdens het rijden met de camper wordt de huishoudaccu weer bijgeladen. Als je dus maar 1 of 2 dagen stilstaat en daarna weer door rijdt dan is een zonnepaneel in de meeste gevallen niet nodig. 

Je Stroomverbruik in de camper berekenen

De tweede vraag is dan hoeveel stroom je verbruikt. Dit kun je berekenen door te inventariseren welke apparatuur je gebruikt en hoe lang je die apparatuur gebruikt. Op elektrische apparatuur staat meestal het verbruik in Watt vermeldt. Aan de hand van onderstaande formule kun je berekenen wat het verbruik dan in ampère is. 

P (Watt) = U (Volt) X I (Ampère) 

Heb je bijvoorbeeld een camper met 6 halogeen lampjes van 10 watt, dan is het totale verbruik van de verlichting 60 watt. Om het verbruik in ampère te berekenen, moeten we 60 watt delen door 12 volt  = 5 ampère. Als je deze lampjes een uur laat branden verbruiken ze 5 ampère-uren (Ah). 

Vervolgens kun je kijken wat de capaciteit van je huishoudaccu is en een berekening maken van het aantal dagen dat je eventueel zonder externe stroombron stil zou kunnen staan. Hou er hierbij wel rekening mee dat een 100Ah accu nooit de volle 100 ampère zal kunnen leveren, maar ongeveer de helft of zelfs nog iets minder. Dit is afhankelijk van het type accu dat is geplaatst.

Stel dat je een 100Ah huishoudaccu hebt, die je tot maximaal de helft kunt ontladen, betekent dit dat je 50Ah effectief beschikbaar hebt. Dit houdt in dat je de verlichting van de camper zo'n 10 uur zou kunnen gebruiken want 50Ah (capaciteit) gedeeld door 5 Ah (verbruik) = 10.

LED Verlichting voor een lager stroomverbruik

Ter vergelijk: Als je uitgaat van 2 watt LED verlichting, dan dan is het verbruik 12 Watt/12volt= 1Ah. Dit betekent dat je de LED verlichting 50uur kunt laten branden op dezelfde accu! Het verwisselen van je halogeen lampjes voor LED verlichting kan dan dus een goed alternatief zijn voor het plaatsen van een zonnepaneel. 

Een tweede huishoudaccu in de camper plaatsen

Een andere optie om langer off grid te kunnen kamperen is natuurlijk je accu capaciteit vergroten. Dit kun je doen door een huishoudaccu met een grotere capaciteit aan te schaffen óf door een tweede huishoudaccu te plaatsen. Als je ervoor kiest om een tweede huishoudaccu te plaatsen dan is het wel goed om te weten dat je niet zomaar een extra accu bij je bestaande accu kunt plaatsen. In dat geval zal de ene accu in betere conditie zijn dan de andere en daardoor gaat er constant een stroom van de ene naar de andere accu gaan lopen en vervolgens weer terug. Dit zorgt ervoor dat de accu's elkaar als het ware 'opeten' en hierdoor zal de levensduur van de beide accu's drastisch worden verkort. Als je dus kiest voor een tweede huishoudaccu dan zal je beide accu's tegelijk moeten vervangen/plaatsen. Hierbij is het ook belangrijk dat de accu's van hetzelfde soort zijn, hetzelfde amperage hebben en even oud zijn. Kortom, de accu's moeten zoveel mogelijk gelijk zijn voor een zo lang mogelijke levensduur. 

Als je aan de hand van bovenstaande formule je stroomverbruik hebt vastgesteld en je weet dat je onvoldoende capaciteit hebt om je periode off grid te overbruggen dan kan je ervoor kiezen om één of meerdere zonnepanelen te laten plaatsen. Zo worden je accu's overdag opgeladen en kun je langer zonder een externe stroomvoorziening. 

De gas installatie in de camper: Hoe werkt dit en hoe maak je er veilig gebruik van? Praktische tips!
Een camper is meestal voorzien van een gasinstallatie waar een gasfles op kan worden aangesloten. De verbruikers van gas zijn meestal de kachel of combiketel, het gastoestel en in de meeste gevallen kan de koelkast ook op gas worden gebruikt. Hoe je de gasfles hierop aansluit, hoe de gastoestellen werken en waar je allemaal nog meer op moet letten legt campermakelaar Patrick in deze video uitgebreid aan je uit. Wat werkt er op gas in de camper? In de camper zijn verschillende apparaten aanwezig die functioneren op gas. Hierbij moet je denken aan: Het gasstel / kooktoestelDe kachel / combiketel / boilerDe koelkast als het een absorptiekoelkast betreftEen oven, indien aanwezig Om deze apparaten van gas te voorzien is er een gasinstallatie in de camper aanwezig. Deze gasinstallatie bestaat over het algemeen voor het grootste deel uit stalen leidingen. Deze zijn onderhoudsarm, tot aan de gasruimte of gaskast. Hier stopt meestal de stalen leiding en wordt er vervolgens een gasslang aan de gasleiding gemonteerd met daaraan een drukregelaar. Deze moeten wel om de zoveel jaar vervangen worden.  In de gaskast kunnen de gasflessen worden geplaatst en gasflessen zijn er ook weer in verschillende soorten en maten. Je hebt de 'gewone' propaan/butaan gasflessen,...
Hoe werkt het gasstel of kooktoestel in de camper? En waar moet je op letten om het veilig te kunnen gebruiken?
De meeste campers zijn uitgerust met een keuken die is voorzien van een gasstel. Dit kunnen verschillende uitvoeringen zijn, afhankelijk van de beschikbare ruimte in de keuken. Hoe het gasstel werkt en waar je op kunt letten om het gasstel veilig te gebruiken legt campermakelaar Patrick in deze video aan je uit. Verschillende soorten kooktoestellen in de camper De keuken van de camper kan zijn uitgerust met verschillende soorten kooktoestellen. De meest voorkomende zijn een tweepits gasstel en een driepits gasstel, maar ook een gasstel met slechts één gaspitje en een vierpits gasstel zijn varianten die we nog wel eens tegenkomen. Bij de uitvoering met vier kookpitten komt het ook nog wel eens voor dat er 3 gaspitten en 1 elektrische kookplaat aanwezig zijn.  Welke variant er in de camper aanwezig is, is meestal afhankelijk van de beschikbare ruimte in de camper. In een camper met een riante keuken is een 3 pits gasstel de standaard, maar in bijvoorbeeld een buscamper met een kleine keuken zien we vaak een 2 pits gasstel. Heb je een luxe camper uit het topsegment dan kan deze zijn voorzien van een luxe vierpits kooktoestel. In sommige gevallen is hierbij dan zelfs een oven en...
Hoe werkt het watersysteem van de camper? Uitleg over de schoon- en vuilwatertank, de boiler en de frostcontrol!
Het watersysteem in de camper is meestal voorzien van een vaste watertank, een leidingsysteem, een boiler of combiketel, diverse kranen en een vuilwatertank. Maar hoe vul je nou de schoonwatertank? Hoe tap je de boiler af? En hoe en waar leeg je de vuilwatertank? Deze en andere vragen worden in deze video uitgebreid beantwoord door campermakelaar Patrick. De schoonwatertank en de vuilwatertank, waar vind ik die? De meeste campers zijn voorzien van een schoonwatertank en een vuilwatertank. De schoonwatertank is zoals de naam al aangeeft bedoeld voor de voorraad met vers water. Over het algemeen zit deze meestal ergens ingebouwd onder een bank, onder het bed, of bij een camper met dubbele bodem tussen de twee bodemlagen.  Voor het vullen van de watertank zit meestal een vulopening in de buitenwand van de camper, maar soms is de vulopening weggewerkt in een serviceluik. Vanaf de vulopening loopt er een slang naar de watertank toe en zo kun je eenvoudig van buitenaf met een gieter of een tuinslang de vaste watertank van de camper vullen.  Voordat je begint met het vullen van de watertank is het wel zaak om eerst even te controleren of de stop van de watertank erin zit of...
De Truma Combiketel: Welke soorten zijn er, wat is de functie van de combiketel en hoe werkt hij?
De Truma Combiketel is een combinatie van een kachel en een boiler in één apparaat. Deze is er in verschillende uitvoeringen en de toepassing van een combiketel heeft verschillende voordelen. Wat deze uitvoeringen en voordelen zijn en hoe de Truma Combiketel werkt legt campermakelaar Patrick je in deze video uit! De voordelen van de Truma Combiketel Vroeger was er in campers meestal een aparte boiler en een aparte kachel aanwezig. De Truma Combiketel brengt deze twee apparaten samen in één apparaat. Dit heeft verschillende voordelen: RuimtebesparingGewichtsbesparingFlexibeler met inbouw locatie De eerste twee voordelen spreken voor zich, maar het derde voordeel behoeft wellicht een nadere toelichting. De kachel moest over het algemeen op een centrale plaats in de camper worden ingebouwd en nam vrij veel ruimte in beslag. Hierdoor waren ontwerpers vrij beperkt in de mogelijkheden. Omdat de Truma Combiketel de warmte niet direct afgeeft in de ruimte, maar via een buizensysteem de camper inblaast, kan deze uit het zicht worden weggewerkt. Dit geeft ontwerpers meer vrijheid. Verschillende uitvoeringen van de Truma Combi De Truma Combi is er in verschillende uitvoeringen. Op het moment van schrijven zijn de Truma Combi 4 en de Truma Combi 6 op de markt verkrijgbaar. Het verschil...
Hoe werkt de koelkast in de camper? En welke soorten camper koelkasten zijn er?
Camper koelkasten zijn er in verschillende soorten en uitvoeringen. In deze video legt campermakelaar Patrick uit wat het verschil is tussen een absorptie koelkast en een een compressor koelkast. Ook legt hij uit hoe deze verschillende koelkasten werken en geeft hij praktische tips over het gebruik. Wat is het verschil tussen een absorptie koelkast en een compressor koelkast?  Koelkasten in campers zijn er in veel verschillende soorten en maten. Groot, klein, een hoog smal model of juist een tafelmodel. Maar al deze koelkasten zijn grofweg onder te verdelen in twee verschillende soorten:  Een absorptie koelkastEen compressor koelkast Het verschil tussen deze twee soorten is de toegepaste techniek die zorgt voor de koeling binnen in de koelkast. Zonder al te diep op de technische details en de werking van de processen in te gaan zullen we hier de voor- en nadelen van de twee koelkast soorten toelichten.  voordelen van de absorptie koelkast in de camper De koelkast die we van oudsher het meeste tegenkomen in campers is de absorptie koelkast. Het grote voordeel van deze koelkast is dat de koelkast kan worden gebruikt op 230 volt, 12 volt en op gas. Je bent dus heel flexibel in de energiekeuze en dit...
Hoe werkt het cassettetoilet in de camper? En waar moet je op letten bij het gebruik?
Veel campers zijn voorzien van een cassettetoilet, maar hoe werkt zo'n toilet nou eigenlijk? In deze video geeft campermakelaar Patrick een uitgebreide uitleg op deze vraag. Hij vertelt onder andere over de verschillende toiletvloeistoffen en over hoe je de afvalcassette kunt legen. Zo kun jij probleemloos van het toilet gebruik maken! Het cassettetoilet in de camper Het cassettetoilet in de camper is een toilet dat vast is ingebouwd in de toiletruimte van de camper. Het is eigenlijk de luxe opvolger van het losse Porta Potti toilet. Bij het cassettetoilet is een vast toilet met toiletbril en deksel in de toiletruimte geplaatst. De uitwerpselen worden opgevangen in een cassette, die via een serviceluik in de buitenwand van de camper uit het toilet verwijderd kan worden. Hier komt dan ook de naam cassettetoilet vandaan.  Het doorspoelen van het cassettetoilet gebeurd in de meeste gevallen met behulp van een elektrische pomp. In sommige gevallen is dit een pomp die in het aparte waterreservoir van het toilet aanwezig is, maar in de meeste gevallen wordt het toilet tegenwoordig doorgespoeld met water uit de gewone schoonwatertank van de camper.  Speciaal toiletpapier voor het cassettetoilet Bij het gebruiken van het cassettetoilet zijn er een aantal dingen handig om te...