Inloggen
Klantbeoordeling 9,0
Logo Karsten Campermakelaardij

De Truma Combiketel: Welke soorten zijn er, wat is de functie van de combiketel en hoe werkt hij?

De Truma Combiketel is een combinatie van een kachel en een boiler in één apparaat. Deze is er in verschillende uitvoeringen en de toepassing van een combiketel heeft verschillende voordelen. Wat deze uitvoeringen en voordelen zijn en hoe de Truma Combiketel werkt legt campermakelaar Patrick je in deze video uit!

De voordelen van de Truma Combiketel

Vroeger was er in campers meestal een aparte boiler en een aparte kachel aanwezig. De Truma Combiketel brengt deze twee apparaten samen in één apparaat. Dit heeft verschillende voordelen:

  • Ruimtebesparing
  • Gewichtsbesparing
  • Flexibeler met inbouw locatie

De eerste twee voordelen spreken voor zich, maar het derde voordeel behoeft wellicht een nadere toelichting. De kachel moest over het algemeen op een centrale plaats in de camper worden ingebouwd en nam vrij veel ruimte in beslag. Hierdoor waren ontwerpers vrij beperkt in de mogelijkheden. Omdat de Truma Combiketel de warmte niet direct afgeeft in de ruimte, maar via een buizensysteem de camper inblaast, kan deze uit het zicht worden weggewerkt. Dit geeft ontwerpers meer vrijheid.

Verschillende uitvoeringen van de Truma Combi

De Truma Combi is er in verschillende uitvoeringen. Op het moment van schrijven zijn de Truma Combi 4 en de Truma Combi 6 op de markt verkrijgbaar. Het verschil tussen de beide uitvoeringen is de verwarmingscapaciteit. De Truma Combi 4 is geschikt voor kleine en gemiddeld grote campers en caravans en heeft een verwarmingscapaciteit van 4000 watt. De Truma Combi 6 is geschikt voor grote campers en caravans en heeft een verwarmingscapaciteit tot 6000 watt. 

De Truma Combi 4 werkt standaard op gas, maar is eventueel uit te breiden met een elektrisch verwarmingselement. Dit noemen we dan de Truma Combi 4 E. De Truma Combi 6 werkt standaard ook op gas en is eveneens uit te breiden met een elektrisch verwarmingselement. Dit is de Truma Combi 6 E. Maar de Truma Combi 6 is ook verkrijgbaar op diesel: De Truma Combi D 6. Deze dieselvariant is ook weer uit te breiden met een elektrisch verwarmingselement en dit is dan de Truma Combi D 6 E.  

De verschillende Truma Combiketels werken in de praktijk vrijwel hetzelfde. De wat oudere uitvoeringen zijn nog voorzien van één of twee keuzeschakelaars met een draaiknop. De nieuwere uitvoeringen zijn te bedienen door middel van een digitaal bedieningspaneel en deze zijn Truma iNet Ready. 

De bediening van de Truma Combi

In de video behandelen we de bediening door middel van keuzeschakelaars met een draaiknop. Bij de standaard uitvoering van de Truma Combi op gas is één keuzeschakelaar aanwezig. Die kun je op verschillende standen instellen. Draai je deze naar boven dan schakel je de Truma Combiketel in in de zomerstand. Hierin zal hij de ruimte niet verwarmen, maar alleen fungeren als boiler. Je kunt dan kiezen voor twee standen: Het water verwarmen tot 40 graden of 60 graden celsius. 

Door de draaiknop van de keuzeschakelaar naar beneden te draaien gebruik je de Truma Combi in de winterstand en zal deze de ruimte gaan verwarmen. In de eerste stand, waarbij alleen een vlam symbool staat weergegeven, zal de Truma Combi alleen actief zijn als kachel en niet als boiler. Draai je de knop een standje verder omlaag dan zal de Truma Combi actief zijn als kachel én als boiler waarbij het water wordt verwarmd tot 60 graden celsius. 

Als de Truma Combi in de winterstand gebruikt wordt dan is de middelste draaiknop van de keuzeschakelaar de knop waarmee je de gewenste ruimte temperatuur kunt instellen. 

De energiekeuzeschakelaar van de Truma Combi E

Als de Truma Combiketel is uitgerust met een elektrisch verwarmingselement dan zal er nog een extra draaiknop aanwezig zijn. Dit is de zogenoemde 'energiekeuzeschakelaar'. Hiermee kun je instellen op welke manier je wenst te verwarmen: op gas, elektrisch, of op gas én elektrisch. 

Staat de schakelaar in het midden dan zal de Truma Combi werken op gas. Door de energiekeuzeschakelaar omhoog te draaien kun je kiezen voor verwarmen op elektriciteit. Hiervoor zijn twee standen beschikbaar. In de eerste stand waarbij één verwarmingsgolfje staat weergegeven als symbool, zal de Truma Combi elektrisch verwarmen op 900 watt. In de tweede stand zal het verbruik van de Truma Combi 1800 watt zijn. Hierbij is het dus afhankelijk van het amperage wat je op de camping of camperplaats beschikbaar hebt welke stand je het beste kunt gebruiken. In de 900 watt stand verbruikt de Truma Combi 3,9 ampère en in de 1800 watt stand 7,8 ampère. 

De Truma Combi E kan ook twee energiebronnen tegelijk gebruiken om te verwarmen. Als we de energiekeuzeschakelaar naar beneden draaien dan kunnen we kiezen uit twee standen: verwarmen op gas en 900 watt elektra en verwarmen op gas en 1800 watt elektra. 

De rookgasafvoer van de Truma Combiketel op gas

Als de Truma Combi op gas wordt gebruikt dan vindt er verbranding plaats in het apparaat en de verbrandingsgassen moeten natuurlijk naar buiten worden afgevoerd. Dit gebeurd meestal door een rookgasafvoer in de zijwand van de camper. Hou er bij deze rookgasafvoer rekening mee dat deze niet wordt afgedekt en dat het apparaat zijn afvalstoffen goed kwijt kan. 

Iets anders om rekening mee te houden is dat de rookgassen niet via een raam weer terug in de camper terecht kunnen komen. Als er boven de rookgasafvoer een raam aanwezig is, hou dit raam dan dicht op het moment dat de boiler actief is op gas. Zo voorkom je een slechte luchtkwaliteit in de camper en bevorder je het leefklimaat.

De Truma Combi gebruiken tijdens het rijden

De brander van de Truma Combi wordt ondersteund door een ventilator en dit heeft als voordeel dat je de Truma Combi kunt gebruiken tijdens het rijden. Hiervoor moet de gasinstallatie dan wel aan bepaalde eisen voldoen, zoals de aanwezigheid van een gasdrukregelaar met crash sensor en gasslangen met slang breuk beveiliging. 

De ventilator van de Truma Combi zorgt er ook voor dat de warme lucht door een buizensysteem de camper in wordt geblazen. Hiervoor zijn uitblaas openingen op verschillende plaatsen in de camper aanwezig. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte.

De Truma Frostcontrol ter bescherming van de Truma Combi

De Truma Combiketel is over het algemeen geïnstalleerd met een bevries beveiliging, de zogenaamde Frostcontrol. Dit is een stroomloze vorstbeveiliging die bij een temperatuur rond de 3 graden celcius automatisch open klikt, waardoor het water vanzelf uit de boiler kan wegstromen. Hiermee wordt voorkomen dat de boiler nog vol met water zit als de temperatuur onder 0 graden celcius daalt, waardoor de boiler kapot zou kunnen vriezen. 

De Truma Frostcontrol is tevens het aftappunt voor de boiler wanneer we deze winterklaar willen maken. Door de Frostcontrol handmatig open te klikken zal het water uit de boiler weglopen door de bodem van de camper. 

Hoe werkt de elektrische installatie in de camper? Uitgebreide uitleg en demonstratie van verschillende bedieningspanelen!
De meeste campers zijn uitgevoerd met een vrij uitgebreide elektrische installatie. Die elektrische installatie is over het algemeen te bedienen met een bedieningspaneel, waarbij je verschillende onderdelen kunt in en uitschakelen. In deze video legt campermakelaar Patrick uit hoe je de camper aansluit op een externe stroomvoorziening, waar die stroom voor nodig is en hoe verschillende bedieningspanelen werken. TWEE SOORTEN STROOM/SPANNING IN DE CAMPER, HOE ZIT DAT? In de camper zijn eigenlijk twee soorten stroomvoorzieningen aanwezig, namelijk de 230 volt stroomvoorziening en de 12 volt stroomvoorziening. De 12 volt stroomvoorziening haalt zijn spanning uit de huishoudaccu óf uit de omvormer indien die is aangesloten op een externe stroombron. De omvormer zit namelijk aangesloten op de 230 volt stroomvoorziening en deze werkt op het moment dat de camper aan de stroompaal op de camping of het stopcontact thuis staat. Een term die nog wel eens voor de externe stroomaansluiting wordt gebruikt is afkomstig uit de scheepvaart: We nomen dit namelijk ook wel "walstroom". HOE WERKT DE 12 VOLT STROOMVOORZIENING IN DE CAMPER? Over het algemeen zijn er in een camper altijd twee of meer accu's aanwezig. Een startaccu voor de motor, die alleen stroom levert voor het starten van de motor en aan alles in de cabine....
De gas installatie in de camper: Hoe werkt dit en hoe maak je er veilig gebruik van? Praktische tips!
Een camper is meestal voorzien van een gasinstallatie waar een gasfles op kan worden aangesloten. De verbruikers van gas zijn meestal de kachel of combiketel, het gastoestel en in de meeste gevallen kan de koelkast ook op gas worden gebruikt. Hoe je de gasfles hierop aansluit, hoe de gastoestellen werken en waar je allemaal nog meer op moet letten legt campermakelaar Patrick in deze video uitgebreid aan je uit. Wat werkt er op gas in de camper? In de camper zijn verschillende apparaten aanwezig die functioneren op gas. Hierbij moet je denken aan: Het gasstel / kooktoestelDe kachel / combiketel / boilerDe koelkast als het een absorptiekoelkast betreftEen oven, indien aanwezig Om deze apparaten van gas te voorzien is er een gasinstallatie in de camper aanwezig. Deze gasinstallatie bestaat over het algemeen voor het grootste deel uit stalen leidingen. Deze zijn onderhoudsarm, tot aan de gasruimte of gaskast. Hier stopt meestal de stalen leiding en wordt er vervolgens een gasslang aan de gasleiding gemonteerd met daaraan een drukregelaar. Deze moeten wel om de zoveel jaar vervangen worden.  In de gaskast kunnen de gasflessen worden geplaatst en gasflessen zijn er ook weer in verschillende soorten en maten. Je hebt de 'gewone' propaan/butaan gasflessen,...
Hoe werkt het gasstel of kooktoestel in de camper? En waar moet je op letten om het veilig te kunnen gebruiken?
De meeste campers zijn uitgerust met een keuken die is voorzien van een gasstel. Dit kunnen verschillende uitvoeringen zijn, afhankelijk van de beschikbare ruimte in de keuken. Hoe het gasstel werkt en waar je op kunt letten om het gasstel veilig te gebruiken legt campermakelaar Patrick in deze video aan je uit. Verschillende soorten kooktoestellen in de camper De keuken van de camper kan zijn uitgerust met verschillende soorten kooktoestellen. De meest voorkomende zijn een tweepits gasstel en een driepits gasstel, maar ook een gasstel met slechts één gaspitje en een vierpits gasstel zijn varianten die we nog wel eens tegenkomen. Bij de uitvoering met vier kookpitten komt het ook nog wel eens voor dat er 3 gaspitten en 1 elektrische kookplaat aanwezig zijn.  Welke variant er in de camper aanwezig is, is meestal afhankelijk van de beschikbare ruimte in de camper. In een camper met een riante keuken is een 3 pits gasstel de standaard, maar in bijvoorbeeld een buscamper met een kleine keuken zien we vaak een 2 pits gasstel. Heb je een luxe camper uit het topsegment dan kan deze zijn voorzien van een luxe vierpits kooktoestel. In sommige gevallen is hierbij dan zelfs een oven en...
Hoe werkt het watersysteem van de camper? Uitleg over de schoon- en vuilwatertank, de boiler en de frostcontrol!
Het watersysteem in de camper is meestal voorzien van een vaste watertank, een leidingsysteem, een boiler of combiketel, diverse kranen en een vuilwatertank. Maar hoe vul je nou de schoonwatertank? Hoe tap je de boiler af? En hoe en waar leeg je de vuilwatertank? Deze en andere vragen worden in deze video uitgebreid beantwoord door campermakelaar Patrick. De schoonwatertank en de vuilwatertank, waar vind ik die? De meeste campers zijn voorzien van een schoonwatertank en een vuilwatertank. De schoonwatertank is zoals de naam al aangeeft bedoeld voor de voorraad met vers water. Over het algemeen zit deze meestal ergens ingebouwd onder een bank, onder het bed, of bij een camper met dubbele bodem tussen de twee bodemlagen.  Voor het vullen van de watertank zit meestal een vulopening in de buitenwand van de camper, maar soms is de vulopening weggewerkt in een serviceluik. Vanaf de vulopening loopt er een slang naar de watertank toe en zo kun je eenvoudig van buitenaf met een gieter of een tuinslang de vaste watertank van de camper vullen.  Voordat je begint met het vullen van de watertank is het wel zaak om eerst even te controleren of de stop van de watertank erin zit of...
Hoe werkt de koelkast in de camper? En welke soorten camper koelkasten zijn er?
Camper koelkasten zijn er in verschillende soorten en uitvoeringen. In deze video legt campermakelaar Patrick uit wat het verschil is tussen een absorptie koelkast en een een compressor koelkast. Ook legt hij uit hoe deze verschillende koelkasten werken en geeft hij praktische tips over het gebruik. Wat is het verschil tussen een absorptie koelkast en een compressor koelkast?  Koelkasten in campers zijn er in veel verschillende soorten en maten. Groot, klein, een hoog smal model of juist een tafelmodel. Maar al deze koelkasten zijn grofweg onder te verdelen in twee verschillende soorten:  Een absorptie koelkastEen compressor koelkast Het verschil tussen deze twee soorten is de toegepaste techniek die zorgt voor de koeling binnen in de koelkast. Zonder al te diep op de technische details en de werking van de processen in te gaan zullen we hier de voor- en nadelen van de twee koelkast soorten toelichten.  voordelen van de absorptie koelkast in de camper De koelkast die we van oudsher het meeste tegenkomen in campers is de absorptie koelkast. Het grote voordeel van deze koelkast is dat de koelkast kan worden gebruikt op 230 volt, 12 volt en op gas. Je bent dus heel flexibel in de energiekeuze en dit...
Hoe werkt het cassettetoilet in de camper? En waar moet je op letten bij het gebruik?
Veel campers zijn voorzien van een cassettetoilet, maar hoe werkt zo'n toilet nou eigenlijk? In deze video geeft campermakelaar Patrick een uitgebreide uitleg op deze vraag. Hij vertelt onder andere over de verschillende toiletvloeistoffen en over hoe je de afvalcassette kunt legen. Zo kun jij probleemloos van het toilet gebruik maken! Het cassettetoilet in de camper Het cassettetoilet in de camper is een toilet dat vast is ingebouwd in de toiletruimte van de camper. Het is eigenlijk de luxe opvolger van het losse Porta Potti toilet. Bij het cassettetoilet is een vast toilet met toiletbril en deksel in de toiletruimte geplaatst. De uitwerpselen worden opgevangen in een cassette, die via een serviceluik in de buitenwand van de camper uit het toilet verwijderd kan worden. Hier komt dan ook de naam cassettetoilet vandaan.  Het doorspoelen van het cassettetoilet gebeurd in de meeste gevallen met behulp van een elektrische pomp. In sommige gevallen is dit een pomp die in het aparte waterreservoir van het toilet aanwezig is, maar in de meeste gevallen wordt het toilet tegenwoordig doorgespoeld met water uit de gewone schoonwatertank van de camper.  Speciaal toiletpapier voor het cassettetoilet Bij het gebruiken van het cassettetoilet zijn er een aantal dingen handig om te...