Inloggen
Klantbeoordeling 9,0
Logo Karsten Campermakelaardij

De gas installatie in de camper: Hoe werkt dit en hoe maak je er veilig gebruik van? Praktische tips!

Een camper is meestal voorzien van een gasinstallatie waar een gasfles op kan worden aangesloten. De verbruikers van gas zijn meestal de kachel of combiketel, het gastoestel en in de meeste gevallen kan de koelkast ook op gas worden gebruikt. Hoe je de gasfles hierop aansluit, hoe de gastoestellen werken en waar je allemaal nog meer op moet letten legt campermakelaar Patrick in deze video uitgebreid aan je uit.

Wat werkt er op gas in de camper?

In de camper zijn verschillende apparaten aanwezig die functioneren op gas. Hierbij moet je denken aan:

  • Het gasstel / kooktoestel
  • De kachel / combiketel / boiler
  • De koelkast als het een absorptiekoelkast betreft
  • Een oven, indien aanwezig

Om deze apparaten van gas te voorzien is er een gasinstallatie in de camper aanwezig. Deze gasinstallatie bestaat over het algemeen voor het grootste deel uit stalen leidingen. Deze zijn onderhoudsarm, tot aan de gasruimte of gaskast. Hier stopt meestal de stalen leiding en wordt er vervolgens een gasslang aan de gasleiding gemonteerd met daaraan een drukregelaar. Deze moeten wel om de zoveel jaar vervangen worden. 

In de gaskast kunnen de gasflessen worden geplaatst en gasflessen zijn er ook weer in verschillende soorten en maten. Je hebt de 'gewone' propaan/butaan gasflessen, die je uit de camper kunt halen en kunt laten vullen. Je hebt losse LPG gasflessen die vaak semi vast in de gasruimte zijn geplaatst en zijn voorzien van een buiten vulopening zodat je zelf LPG kunt tanken bij het LPG station. Tot slot heb je ook de vaste LPG tank die onder de camper wordt geplaatst en welke ook is voorzien van een LPG vulopening zodat je zelf kunt tanken. Voor alle gasflessen geldt dat deze periodiek gekeurd moeten worden en wat precies die keuringsinterval is hangt af van het type gasfles. 

De gasslang en de gasdrukregelaar van de camper

De gasfles is op de gasinstallatie aangesloten door middel van een gasslang en een gasdrukregelaar. De gasdrukregelaar wordt ook wel het gas reduceerventiel genoemd en deze heeft als functie de hoge gasdruk vanuit de gasfles te reduceren tot de gewenste gasdruk in de gasinstallatie van de camper. In de meeste gevallen is de werkdruk van de gasinstallatie in de camper 30mbar en soms is het 50mbar. Dit staat voor 30 of 50 millibar en dit betekent dat er respectievelijk 0,03 of 0,05 bar door de drukregelaar heen stroomt. Een goed werkende gasdrukregelaar is dus belangrijk voor een veilig gebruik van de gasinstallatie. 

Gasdrukregelaars zijn er in verschillende soorten en uitvoeringen. Je hebt de eenvoudige losse gasdrukregelaar die je rechtstreeks op de gasfles schroeft, maar je hebt ook gasdrukregelaars die je op een zijwand of aan het plafond van de gasruimte schroeft en vervolgens met een HD gasslang aan de gasfles bevestigd. Beide varianten kun je maar op één gasfles tegelijk aansluiten en dit betekent dat je dus altijd handmatig de aangesloten gasfles moet verwisselen als de gasfles leeg is. 

Twee gasflessen aansluiten met de DuoControl in de camper

Er is ook een gasdrukregelaar waarop je twee gasflessen tegelijk kunt aansluiten en die automatisch omschakelt van de lege naar de volle fles. Dit is de zogenaamde 'DuoControl'. Hierbij is één van de twee gasflessen de gebruiksfles en de andere de reservefles. Op het moment dat de gebruiksfles leeg is, schakelt de DuoControl automatisch over naar de reservefles. Je kunt dit aan een indicator zien en dit is een signaal om de gebruiksfles te gaan vullen. Op het moment dat je de gebruiksfles ontkoppelt draai je de draaiknop om naar de reservefles en hiermee verander je de status van de reservefles naar de gebruiksfles. De gasfles die je laat vullen en vervolgens terugplaatst is dan automatisch de reservefles geworden. Dit systeem zorgt voor extra comfort bij het gebruik van de gasinstallatie. Je komt immers niet meer voor verrassingen te staan. In sommige gevallen mag je het gassysteem dan ook gebruiken tijdens het rijden, maar daarvoor moet er wel een DuoControl CS geplaatst zijn. Hierbij staan de letters CS voor Crash Sensor. 

Gas gebruiken tijdens het rijden dankzij de crashsensor

Tijdens het rijden met de camper moeten de gasflessen in principe altijd dichtgedraaid zijn. Dit om te voorkomen dat er in geval van een ongeluk gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Het is echter mogelijk om de gasinstallatie uit te breiden met een zogenaamde 'crashsensor'. Deze zorgt ervoor dat op het moment dat er een aanrijding plaatsvindt de gastoevoer van de camper wordt afgesloten. Bij de installatie van de crashsensor worden ook gasslangen met slangbreukbeveiliging geplaatst. Dit zijn gasslangen waarbij er ook een beveiliging aanwezig is die zichzelf afsluit op het moment dat er een gasslang scheurt of lek raakt en waardoor er ineens veel gas kan ontsnappen. Als de crashsensor is geïnstalleerd dan mag tijdens het rijden de gasinstallatie in de camper wel worden gebruikt en kan bijvoorbeeld de Truma Combiketel onderweg worden gebruikt om de camper lekker warm te houden onder koude omstandigheden.   

De gasfles aansluiten op de gasinstallatie

Om de gasfles aan te sluiten op de gasinstallatie moeten we er rekening mee houden dat de gasaansluitingen gebruik maken van een zogenaamde linkse draad. Dit betekent dat het schroefdraad in tegenovergestelde richting moet worden gedraaid ten opzichte van wat normaal is. Normaal is linksom draaien los, maar bij een gasaansluiting is linksom draaien het vastdraaien van de gasdrukregelaar of de gasslang op de schroefdraad van de gasfles. Andersom moet de gasfles dus worden ontkoppeld door de gasdrukregelaar of de gasslang rechtsom te draaien. 

Na het aansluiten kan de gasfles worden opengedraaid en is er gasdruk op de gasinstallatie aanwezig. Let op: In het geval dat er een gasslang met een slangbreukventiel aanwezig is moeten de knop van dit ventiel worden ingedrukt. Hierdoor kan het gas doorstromen het gassysteem in stroomt het gas tot aan de hoofdgaskranen ofwel de verdeelkranen die binnen in de camper aanwezig zijn.

De gas verdeelkranen open zetten om apparatuur te gebruiken

Als de gasfles is aangesloten en opengedraaid en dan stroomt het gas tot aan de gas verdeelkranen. In principe heeft iedere verbruiker zijn eigen gaskraan, die kan worden open gezet indien je het apparaat wilt gebruiken. Gebruik je een apparaat niet dan kun je de gas verdeelkraan van dit apparaat dicht zetten. De gaskraan staat open als de pijl die op de knop staat wijst naar in de richting van de aftakkende leiding. In de video loopt de aanvoerleiding horizontaal en de aftakkende leidingen van de gasverbruikers verticaal. Je kunt de gaskraan dan open zetten door de knop van de gaskraan in verticale positie te zetten.

Als je de gaskraan hebt opengezet dan kun je de verschillende gasverbruikers gaan gebruiken. Over de werking van het gastoestel, de koelkast op gas en de combiketel hebben we aparte video's gemaakt dus daar zullen we in deze tekst verder niet op ingaan. 

Laat de gasinstallatie van je camper regelmatig keuren!

Gas blijft een potentieel gevaarlijk goedje en daarom kan een gebrekkige gasinstallatie zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Wij raden dan ook aan om de gasinstallatie van de camper minimaal één keer per twee jaar te laten keuren. Dit kan bijvoorbeeld door een BOVAG opbouwkeuring te laten uitvoeren waarbij ook de gasinstallatie wordt gecontroleerd. Het gassysteem wordt dan eerst op 5x de normale werkdruk gezet om te kijken of er geen lekkage in het systeem aanwezig is. Als alles veilig is worden de verschillende gasverbruikers ook gecontroleerd op veiligheid en werking. Zo weet je zeker dat je altijd met een veilige camper op stap gaat en kun je zorgeloos van de mooiste reizen genieten!

Hoe werkt de elektrische installatie in de camper? Uitgebreide uitleg en demonstratie van verschillende bedieningspanelen!
De meeste campers zijn uitgevoerd met een vrij uitgebreide elektrische installatie. Die elektrische installatie is over het algemeen te bedienen met een bedieningspaneel, waarbij je verschillende onderdelen kunt in en uitschakelen. In deze video legt campermakelaar Patrick uit hoe je de camper aansluit op een externe stroomvoorziening, waar die stroom voor nodig is en hoe verschillende bedieningspanelen werken. TWEE SOORTEN STROOM/SPANNING IN DE CAMPER, HOE ZIT DAT? In de camper zijn eigenlijk twee soorten stroomvoorzieningen aanwezig, namelijk de 230 volt stroomvoorziening en de 12 volt stroomvoorziening. De 12 volt stroomvoorziening haalt zijn spanning uit de huishoudaccu óf uit de omvormer indien die is aangesloten op een externe stroombron. De omvormer zit namelijk aangesloten op de 230 volt stroomvoorziening en deze werkt op het moment dat de camper aan de stroompaal op de camping of het stopcontact thuis staat. Een term die nog wel eens voor de externe stroomaansluiting wordt gebruikt is afkomstig uit de scheepvaart: We nomen dit namelijk ook wel "walstroom". HOE WERKT DE 12 VOLT STROOMVOORZIENING IN DE CAMPER? Over het algemeen zijn er in een camper altijd twee of meer accu's aanwezig. Een startaccu voor de motor, die alleen stroom levert voor het starten van de motor en aan alles in de cabine....
Hoe werkt het gasstel of kooktoestel in de camper? En waar moet je op letten om het veilig te kunnen gebruiken?
De meeste campers zijn uitgerust met een keuken die is voorzien van een gasstel. Dit kunnen verschillende uitvoeringen zijn, afhankelijk van de beschikbare ruimte in de keuken. Hoe het gasstel werkt en waar je op kunt letten om het gasstel veilig te gebruiken legt campermakelaar Patrick in deze video aan je uit. Verschillende soorten kooktoestellen in de camper De keuken van de camper kan zijn uitgerust met verschillende soorten kooktoestellen. De meest voorkomende zijn een tweepits gasstel en een driepits gasstel, maar ook een gasstel met slechts één gaspitje en een vierpits gasstel zijn varianten die we nog wel eens tegenkomen. Bij de uitvoering met vier kookpitten komt het ook nog wel eens voor dat er 3 gaspitten en 1 elektrische kookplaat aanwezig zijn.  Welke variant er in de camper aanwezig is, is meestal afhankelijk van de beschikbare ruimte in de camper. In een camper met een riante keuken is een 3 pits gasstel de standaard, maar in bijvoorbeeld een buscamper met een kleine keuken zien we vaak een 2 pits gasstel. Heb je een luxe camper uit het topsegment dan kan deze zijn voorzien van een luxe vierpits kooktoestel. In sommige gevallen is hierbij dan zelfs een oven en...
Hoe werkt het watersysteem van de camper? Uitleg over de schoon- en vuilwatertank, de boiler en de frostcontrol!
Het watersysteem in de camper is meestal voorzien van een vaste watertank, een leidingsysteem, een boiler of combiketel, diverse kranen en een vuilwatertank. Maar hoe vul je nou de schoonwatertank? Hoe tap je de boiler af? En hoe en waar leeg je de vuilwatertank? Deze en andere vragen worden in deze video uitgebreid beantwoord door campermakelaar Patrick. De schoonwatertank en de vuilwatertank, waar vind ik die? De meeste campers zijn voorzien van een schoonwatertank en een vuilwatertank. De schoonwatertank is zoals de naam al aangeeft bedoeld voor de voorraad met vers water. Over het algemeen zit deze meestal ergens ingebouwd onder een bank, onder het bed, of bij een camper met dubbele bodem tussen de twee bodemlagen.  Voor het vullen van de watertank zit meestal een vulopening in de buitenwand van de camper, maar soms is de vulopening weggewerkt in een serviceluik. Vanaf de vulopening loopt er een slang naar de watertank toe en zo kun je eenvoudig van buitenaf met een gieter of een tuinslang de vaste watertank van de camper vullen.  Voordat je begint met het vullen van de watertank is het wel zaak om eerst even te controleren of de stop van de watertank erin zit of...
De Truma Combiketel: Welke soorten zijn er, wat is de functie van de combiketel en hoe werkt hij?
De Truma Combiketel is een combinatie van een kachel en een boiler in één apparaat. Deze is er in verschillende uitvoeringen en de toepassing van een combiketel heeft verschillende voordelen. Wat deze uitvoeringen en voordelen zijn en hoe de Truma Combiketel werkt legt campermakelaar Patrick je in deze video uit! De voordelen van de Truma Combiketel Vroeger was er in campers meestal een aparte boiler en een aparte kachel aanwezig. De Truma Combiketel brengt deze twee apparaten samen in één apparaat. Dit heeft verschillende voordelen: RuimtebesparingGewichtsbesparingFlexibeler met inbouw locatie De eerste twee voordelen spreken voor zich, maar het derde voordeel behoeft wellicht een nadere toelichting. De kachel moest over het algemeen op een centrale plaats in de camper worden ingebouwd en nam vrij veel ruimte in beslag. Hierdoor waren ontwerpers vrij beperkt in de mogelijkheden. Omdat de Truma Combiketel de warmte niet direct afgeeft in de ruimte, maar via een buizensysteem de camper inblaast, kan deze uit het zicht worden weggewerkt. Dit geeft ontwerpers meer vrijheid. Verschillende uitvoeringen van de Truma Combi De Truma Combi is er in verschillende uitvoeringen. Op het moment van schrijven zijn de Truma Combi 4 en de Truma Combi 6 op de markt verkrijgbaar. Het verschil...
Hoe werkt de koelkast in de camper? En welke soorten camper koelkasten zijn er?
Camper koelkasten zijn er in verschillende soorten en uitvoeringen. In deze video legt campermakelaar Patrick uit wat het verschil is tussen een absorptie koelkast en een een compressor koelkast. Ook legt hij uit hoe deze verschillende koelkasten werken en geeft hij praktische tips over het gebruik. Wat is het verschil tussen een absorptie koelkast en een compressor koelkast?  Koelkasten in campers zijn er in veel verschillende soorten en maten. Groot, klein, een hoog smal model of juist een tafelmodel. Maar al deze koelkasten zijn grofweg onder te verdelen in twee verschillende soorten:  Een absorptie koelkastEen compressor koelkast Het verschil tussen deze twee soorten is de toegepaste techniek die zorgt voor de koeling binnen in de koelkast. Zonder al te diep op de technische details en de werking van de processen in te gaan zullen we hier de voor- en nadelen van de twee koelkast soorten toelichten.  voordelen van de absorptie koelkast in de camper De koelkast die we van oudsher het meeste tegenkomen in campers is de absorptie koelkast. Het grote voordeel van deze koelkast is dat de koelkast kan worden gebruikt op 230 volt, 12 volt en op gas. Je bent dus heel flexibel in de energiekeuze en dit...
Hoe werkt het cassettetoilet in de camper? En waar moet je op letten bij het gebruik?
Veel campers zijn voorzien van een cassettetoilet, maar hoe werkt zo'n toilet nou eigenlijk? In deze video geeft campermakelaar Patrick een uitgebreide uitleg op deze vraag. Hij vertelt onder andere over de verschillende toiletvloeistoffen en over hoe je de afvalcassette kunt legen. Zo kun jij probleemloos van het toilet gebruik maken! Het cassettetoilet in de camper Het cassettetoilet in de camper is een toilet dat vast is ingebouwd in de toiletruimte van de camper. Het is eigenlijk de luxe opvolger van het losse Porta Potti toilet. Bij het cassettetoilet is een vast toilet met toiletbril en deksel in de toiletruimte geplaatst. De uitwerpselen worden opgevangen in een cassette, die via een serviceluik in de buitenwand van de camper uit het toilet verwijderd kan worden. Hier komt dan ook de naam cassettetoilet vandaan.  Het doorspoelen van het cassettetoilet gebeurd in de meeste gevallen met behulp van een elektrische pomp. In sommige gevallen is dit een pomp die in het aparte waterreservoir van het toilet aanwezig is, maar in de meeste gevallen wordt het toilet tegenwoordig doorgespoeld met water uit de gewone schoonwatertank van de camper.  Speciaal toiletpapier voor het cassettetoilet Bij het gebruiken van het cassettetoilet zijn er een aantal dingen handig om te...